Karetta to gatunek gada z rodziny żółwi morskich, jedyny przedstawiciel rodzaju Caretta.

Występowanie: ciepłe morza i oceany, a głównie ciepłe strefy Oceanu Atlantyckiego, Pacyfiku, i Oceanu Indyjskiego. Można je również spotkać w Morzu Śródziemnym, gdzie jako jedyne żółwie morskie rozmnażają się.

Żółwie te były spotykane również daleko na północy powyżej 70°N, na Morzu Barentsa. W 1964 roku obserwowano je koło Murmańska.

Głowa pokryta regularnie rozmieszczonymi tarczkami. Szczęki podobne do ptasiego dzioba. Karapaks ma 5 par rogowych tarcz żebrowych czym różni się od innych gatunków żółwi (mają tylko 4 pary).

Kończyny przekształcone w płaskie i szerokie wiosła na przednich krawędziach mają po 2 pazury.

Karapaks jest w różnych odcieniach brązu a plastron jest żółtawy.

Masa ciała do ok. 100 kg ale znane są osobniki o wadze 500 kg.

Karapaks ma 120 cm długości.

Pokarmem karetty są głównie ryby i inne małe zwierzęta morskie jak gąbki, meduzy, kraby, małże, kałamarnice i ostrygi. Dzięki potężnym szczękom radzą sobie z twardymi skorupami swoich ofiar.

Sporadycznie jedzą glony i inne rośliny tj. trawa morska.

Raz w roku samice wychodzą na ląd, aby złożyć ok. 150 jaj do wykopanych przez siebie dołków.

Inni autorzy twierdzą iż jaja mogą być składane od 1 do 8 razy w ciągu roku w liczbie około 120 jaj.