Nazwa botaniczna: Ocimum basilicum
Sekretem uprawy bazylii jest zapewnienie jej pełnego słońca i wilgotnej, ale dobrze zdrenowanej gleby. Uprawa bazylii w zimie może być trudna, ponieważ preferuje ona gorące, wilgotne i słoneczne dni. Jest to znacznie łatwiejsze do spełnienia jego potrzeb w lecie, chyba że używasz światła wzrostu.
Poznaj roślinę bazylii
Słodka roślina bazylii jest delikatnym rocznikiem. Gatunek ten jest energicznym, szybko rosnącym ziołem. Jej owalne, jasnozielone liście mają 1-2 cale długości i głęboko wcięte żyłki.
Późnym latem na końcach łodyg pojawiają się wysokie kłosy małych, białych kwiatów. Należy je ścinać, gdy tylko się pojawią, aby przedłużyć życie rośliny i zachować jej smak.
Dostępnych jest ponad 150 odmian, ale podstawy uprawy bazylii są takie same dla wszystkich. Słodka bazylia, pokazana tutaj, jest najczęściej uprawiana do stosowania w świeżych sosach pomidorowych i w pesto. Fioletowa bazylia robi wspaniały aromatyzowany ocet. Wiele pachnących roślin bazylii, takich jak cynamon, cytryna i lukrecja, jest używanych w sałatkach owocowych i do dekoracji.
Odmiany bazylii
Wiele odmian jest szeroko dostępnych. Wybierz to, co lubisz – wskazówki dotyczące pielęgnacji bazylii są takie same.
O. basilicum ’Minimum’, znana jako bazylia grecka, jest karłowatą odmianą, która osiąga wysokość 1-1 1/2 stopy. Jej liście mają zaledwie 1/2 cala długości. Inne odmiany o drobnych liściach to ’ Green Bouquet ’ i ’Spicy Globe’ – są jeszcze mniejsze, osiągają tylko 1 stopę wysokości.
Purpureum ” ma efektowne, purpurowe liście i lawendowo-różowe kwiaty.
Bazylia ’Purple Ruffles’ ma podobny kolor, ale jej liście mają kręcone, ząbkowane brzegi. Stanowi atrakcyjną roślinę.
Należy przycinać końcówki liści, aby pobudzić je do rozgałęziania się. Jeśli regularnie spożywasz bazylię, automatycznie wykonujesz ważną część pielęgnacji bazylii – przycinanie. Dzięki temu roślina będzie zadbana i wypuści smaczne, delikatne nowe liście.
Zbieranie i przechowywanie liści bazylii
Liście z dojrzałych roślin należy zbierać co tydzień. Zbieranie liści bazylii z samego rana pozwoli uzyskać ich najlepszy smak. Najlepsze liście pochodzą z młodych łodyg, które jeszcze nie zakwitły.
Nie martw się, że zmarnujesz obfity zapas – mrożenie bazy lii to świetny sposób na zachowanie jej do gotowania. Delikatnie umyj liście, a następnie osusz je. Posiekaj świeże liście ręcznie lub w robocie kuchennym. Dzięki drobnemu posiekaniu będą odpowiedniej wielkości, aby dodać je do zup, sosów i innych przepisów. Przechowuj je w torebkach do zamrażania.
Suszenie bazylii to wygodny sposób na jej przechowywanie. Nie wiesz, jak suszyć bazylię? To proste. Odetnij łodygi i zwiąż sznurkiem w 1-calowe pęczki, pozostawiając pętlę do powieszenia. Powieś je do góry nogami i pozwól im wyschnąć naturalnie w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Jak uprawiać bazylię w pomieszczeniach?
Pochodzenie: Indie, południowa Azja
Wysokość: 1-2 stopy (30-60 cm)
Światło: Pełne słońce. Co najmniej 6 godzin bezpośredniego słońca dziennie. Obróć roślinę, aby uzyskać równomierny wzrost, ponieważ będzie miała tendencję do wzrostu w kierunku źródła światła. Chcesz wiedzieć, jak uprawiać bazylię przy użyciu światła w pomieszczeniu? Wystarczy utrzymać światło 6 in (15 cm) nad rośliną i pozostawić ją on przez 14 godzin dziennie. Jest to odpowiednik 6 godzin słońca. Na noc wyłączaj światło — rośliny też potrzebują odpoczynku.
Podlewanie: Podlewaj dokładnie, a następnie pozwól, aby górna 1 in (2,5 cm) gleby wyschła pomiędzy podlewaniem.
Wilgotność: Umiarkowana pokojowa (około 40% wilgotności względnej) lub wyższa. Spryskaj liście wodą o temperaturze pokojowej lub połóż roślinę na tacy z mokrymi kamykami. Kuchnie mają zazwyczaj wyższą wilgotność niż inne pomieszczenia w domu i są idealne do trzymania ziół w pobliżu podczas gotowania.
Temperatura: Średnia temperatura w pomieszczeniu 65-75°F/18-24°C. Jeśli przeniesiesz roślinę na zewnątrz na lato, nie martw się – zniesie ona upały. Wystarczy przenieść bazylię do pomieszczenia, gdy temperatura w nocy spadnie poniżej 50°F.
Gleba: Dobrze odsączona mieszanka doniczkowa, taka jak mieszanka dla kaktusów. Można też użyć 2 części uniwersalnej mieszanki doniczkowej z 1 częścią ostrego piasku lub perlitu.
Nawóz: Podawaj co 2 tygodnie płynny nawóz o wysokiej zawartości azotu rozcieńczony o połowę. Jeśli uprawiasz bazylię z nasion, zacznij nawożenie po osiągnięciu przez siewki wieku miesiąca.
Rozmnażanie: Nasiona. Nasiona bazylii można zbierać z kwiatów jesienią. Te drobne, czarne nasiona są zagnieżdżone w kwiatach. Otrząśnij je luźno i zachowaj do posadzenia wiosną. Nasiona bazylii można wysiewać w dowolnym momencie w pomieszczeniu pod lampą do uprawy. Aby zasiać nasiona, należy je ledwie przykryć podłożem i utrzymywać w wilgotności. Aby nasiona wykiełkowały, należy utrzymywać temperaturę 70°F. Sadzonki pojawią się po około 5-10 dniach od wysiewu.
- Strona główna
- ’ Wewnętrzne ogrody ziołowe