Jak uprawiać czosnek, w tym zalecane odmiany, sadzenie bezpośrednie i w modułach, pielęgnacja, zbiory i przechowywanie. Porady wykorzystują niedrogie organiczne metody ogrodnicze i zawierają film o tym, jak zaplatać czosnek.
Ta strona może zawierać linki partnerskie. Jako partner Amazon zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
Jedną z najłatwiejszych w uprawie roślin ogrodowych jest czosnek. Jest odporny, cierpi na niewiele szkodników, a w połowie lata nagrodzi cię dziesiątkami cebulek, które można wysuszyć i wykorzystać przez następne trzy miesiące do roku. Jest to również świetna inwestycja w przestrzeń ogrodową, ponieważ można uzyskać fantastyczne zbiory ze stosunkowo małych grządek. Uważam czosnek za jedną z najbardziej satysfakcjonujących roślin uprawnych i jest on podstawą w moim ogrodzie warzywnym. Jest również stosunkowo łatwy w uprawie, co oznacza, że można go sadzić i zbierać, wykonując przy tym bardzo niewiele pracy.
Poniższe wskazówki będą przydatne, jeśli dopiero zaczynasz uprawiać czosnek lub zastanawiasz się, kiedy go zbierać. Zawarłem również porady dotyczące zalecanych odmian, suszenia, zaplatania i przechowywania czosnku oraz tego, co się stanie, jeśli zbierzesz czosnek nieco za późno.
Czosnek miękki a czosnek twardy
Czosnek występuje w dwóch głównych odmianach: „Softneck” i „Hardneck”. Oba tworzą pyszne ząbki czosnku, a wielu ogrodników może uprawiać oba rodzaje. Istnieją jednak pewne główne różnice w sposobie ich uprawy i pielęgnacji. Oczywiste różnice między nimi polegają na tym, że czosnek miękki ma miękką szyjkę, którą można łatwo zaplatać. Czosnek o twardej szyjce wyrasta z twardej łodygi przechodzącej przez liście czosnku. Łodyga ta tworzy twardą szyjkę, która jest trudna do zaplatania. Istnieje więcej różnic, które omówię w dalszej części, ale najpierw przyjrzyjmy się bliżej czosnkowi o miękkiej szyjce.
Uprawa czosnku miękkiego
Wielu ogrodników kuchennych uprawia odmiany z miękką szyjką, ponieważ są one łatwe w uprawie w klimacie umiarkowanym, produkują więcej ząbków i bardzo dobrze się przechowują. Nie tworzą również łodyg czosnku, które należy przycinać. Kolejną zaletą jest to, że można go sadzić na zewnątrz jesienią, zimą lub wczesną wiosną, ponieważ zwykle nie potrzebuje zimnego okresu, aby rozpocząć wzrost cebulek. Oznacza to, że jeśli spóźnisz się z zakupem czosnku jesienią, nadal masz czas, aby posadzić go na początku roku wegetacyjnego.
Czosnek miękki ma miękką szyjkę, a główka jest wypełniona ściśle upakowanymi ząbkami.
Czosnek miękki przechowuje się bardzo dobrze i nierzadko zdarza się, że zeszłoroczne zbiory czosnku trwają do późnej wiosny następnego roku. Przechowuję je zarówno zawieszone, jak i luzem w pojemnikach, w suchym miejscu i w chłodnej temperaturze pokojowej. Suszone szyjki czosnku miękkiego są miękkie, giętkie i łatwe do zaplatania. Czosnek, który można zobaczyć w supermarkecie lub wiszący w ozdobnych warkoczach, jest prawie zawsze miękką szyjką. Oto kilka popularnych odmian do uprawy:
Grządka czosnku na kilka tygodni przed zbiorem
Uprawa czosnku o twardej szyjce
Odmiany z twardą szyjką dosłownie mają twardą szyjkę. Szyjka ta wypuszcza łodygę czosnku lub łodygę kwiatową na około miesiąc przed tym, jak czosnek będzie gotowy do zbioru. Należy je odciąć, gdy tylko się pojawią, ponieważ pozostawienie ich może osłabić roślinę i zmniejszyć rozmiar cebulek. Na szczęście, ząbki czosnku są smaczne i mogą być używane w kuchni! Można je posiekać i wykorzystać tak, jak każdą inną zieloną część czosnku lub zmiksować z masłem i zamrozić na później w ciągu roku. Jeśli zostawisz ząbek na wierzchu, to wOstatecznie przekształcą się w cebulki, małe jadalne ząbki czosnku. Nie jest to złe, ale ząbki czosnku również będą małe.
Łodygi czosnku słoniowego
Odmiany z twardą szyjką mają mniej ząbków niż odmiany z miękką szyjką, ale mogą być większe. Niektórzy szefowie kuchni uważają, że mają one bardziej złożony smak. Jeśli uprawiasz czosnek, odmiany twarde są bardziej odporne niż miękkie, więc lepiej nadają się dla osób uprawiających czosnek w zimnym klimacie. Dlatego czosnek twardy jest tak popularny w miejscach o niskich temperaturach zimowych, takich jak Kanada i północne części USA.
Czosnek miękki po lewej i twardy po prawej.
Czosnek twardy również potrzebuje 4-6 tygodni niskich temperatur (poniżej 5⁰C / 40⁰ F), aby rozpocząć wzrost cebulek. Bez tych niskich temperatur główki czosnku mogą być małe lub nie dzielić się na pojedyncze ząbki. Możesz oszukać czosnek twardy, aby myślał, że przeszedł przez mroźną zimę, spędzając trochę czasu w lodówce. Przechowuj czosnek w lodówce przez miesiąc przed zasadzeniem, a będzie pięknie rósł i owocował. Oto kilka popularnych odmian czosnku twardego:
Czosnek twardy najlepiej suszyć i przechowywać w workach lub koszach, ale można również przechowywać w ten sposób czosnek miękki i czosnek słoniowy.
Najlepszą porą na sadzenie czosnku jest jesień
Większość czosnku potrzebuje około sześciu do ośmiu miesięcy, aby dojrzeć, czyli mniej więcej od końca czerwca do lipca. Oznacza to, że jeśli posadzisz czosnek wiosną, może on nie mieć tyle czasu na wzrost i wypełnienie, co w przypadku sadzenia jesienią. Dotyczy to zarówno odmian z miękką, jak i twardą szyjką, choć istnieją odmiany z miękką szyjką, które potrzebują mniej czasu na rozwój i mogą być sadzone bardzo wczesną wiosną.
Czosnek uwielbia bogatą glebę, która jest wilgotna, ale nie nadmiernie mokra
Jednak najlepszy czas na sadzenie czosnku to okres od końca września do końca grudnia, sadząc go co najmniej miesiąc przed pierwszymi przymrozkami w danym regionie. Większość osób uprawiających czosnek od lat, w tym ja, sadzi czosnek w październiku, i dotyczy to szerokiego zakresu stref uprawy! Jeśli posadzisz je jesienią, często możesz zobaczyć pędy i liście czosnku przed Bożym Narodzeniem. Odmiany z miękką szyjką nie spieszą się i spodziewam się ich wzrostu dopiero w styczniu, niezależnie od tego, kiedy zostały posadzone poprzedniej jesieni.
Więcej inspiracji do uprawy warzyw
Ząbki czosnku rozmieszczone w rzędach i wkrótce pokryte ziemią
Jak sadzić czosnek
Jeśli zamówisz nowy czosnek, zostanie on dostarczony w cebulkach, nie rozdzielaj ich na ząbki, dopóki nie będziesz gotowy do sadzenia. Kiedy będziesz gotowy, delikatnie rozbij cebulki na pojedyncze ząbki i posadź je bezpośrednio w glebie w odległości około 6-12 cali od siebie. Rzędy powinny być oddalone od siebie o 12 cali, aby ułatwić pielenie i pielęgnację. Pamiętaj, że im więcej miejsca dasz czosnkowi, tym większa będzie ostateczna cebulka. Ponadto, każdy ząbek powinien mieć jeszcze kawałek podstawy oryginalnej cebulki. Bez niej ząbek nie będzie rósł.
Czosnek posadzony w październiku rośnie w styczniu
Posadź każdy ząbek spiczastym końcem do góry. Ten spiczasty koniec można posadzić tak, aby wystawał tylko przez glebę. Uważam jednak, że lepiej jest sadzić ząbki w całości, a ja sadzę je na głębokości jednego cala w glebie w moim ogrodzie w strefie umiarkowanej 8. Jeśli Twój ogród znajduje się w chłodniejszym klimacie, możesz posadzić je nawet na głębokość czterech cali. Im głębiej posadzisz czosnek, tym lepiej będzie on chroniony przed zwierzętami i mrozem. Ptaki są bardziej głodne zimą i Notoryczne wyrywanie czosnku i cebuli w nadziei, że to robaki. Jeśli masz problemy z ptakami dobierającymi się do czosnku, istnieją humanitarne sposoby na trzymanie ptaków z dala od ogrodu.
Jeśli gleba w ogrodzie jest zbyt mokra zimą, posadź ząbki w modułach, a następnie wysadź je wiosną.
Po posadzeniu, utrzymuj obszar, w którym znajdują się ząbki wilgotnym, a zielone pędy wykiełkują w ciągu zaledwie kilku tygodni. Niektóre odmiany czosnku potrzebują jednak znacznie więcej czasu, aby pokazać jakiekolwiek oznaki zieleni. Pędy czosnku wyglądają początkowo na delikatne, ale są dość wytrzymałe i mogą przetrwać wilgoć, wiatr, zimno i śnieg. Czosnek może rosnąć w większości rodzajów gleby, ale musi mieć swobodny drenaż i nie będzie dobrze rosnąć, jeśli gleba jest zbyt mokra. Jeśli martwisz się o swój podmokły ogród zimą, możesz również sadzić czosnek w modułach.
Sadzenie czosnku w doniczkach lub modułach
Chociaż mam tendencję do bezpośredniego wysiewania czosnku na grządki, czasami sadzę go w modułach, aby przezimował w bardziej chronionym miejscu. Jeśli spodziewasz się dużych opadów deszczu w okresie zimowym, a Twój ogród jest podmokły, może to być również dobry pomysł dla Ciebie. Sadzenie czosnku w modułach jest również dobrym sposobem dla osób o bardzo niskich temperaturach zimowych na uprawę czosnku niedźwiedziego bez obawy, że ucierpi on z powodu zamarzniętej ziemi i śniegu. Możesz posadzić czosnek i uprawiać go w miejscu, o którym wiesz, że będzie wolne od mrozu.
Trzymiesięczne pędy czosnku pod koniec stycznia.
Aby uprawiać czosnek w modułach, wypełnij 2-calowe doniczki lub moduły organiczną, uniwersalną mieszanką doniczkową. Posadź po jednym ząbku w każdej doniczce lub module, tak aby czubek znajdował się tuż pod powierzchnią podłoża. Utrzymuj wilgoć i pozostaw do wzrostu przez zimę w słonecznym miejscu na zewnątrz. Może to być zimna szklarnia, zimna rama, patio lub ściana domu na zewnątrz.
Posadź małe sadzonki czosnku w odległości 6-12″ od siebie w ogrodzie wczesną wiosną. Do tego czasu zauważę, że zaczynają ponownie rosnąć, a kiedy wyjmuję je z modułów, ich systemy korzeniowe są jasne, rozgałęzione i szukają więcej miejsca do wzrostu. Posadź je na tym samym poziomie, na którym rosną. Następnie zagęść je, dociskając glebę palcami.
Ściółkowanie czosnku słomą jest świetne w suchszym klimacie. W wilgotnym klimacie użyj kompostu.
Pielęgnacja czosnku
Po posadzeniu czosnku w ziemi, jest on łatwy w pielęgnacji. Robię bardzo niewiele dla moich roślin podczas wzrostu, z wyjątkiem upewnienia się, że chwasty nie rosną na mojej grządce. Upewniam się również, że gleba, w której rosną, jest zawsze wilgotna. Oznacza to ściółkowanie wierzchniej warstwy gleby kompostem i ziemią.
Ściółkuj glebę wokół czosnku słomą, kompostem lub kompostowanym obornikiem
Większość zwierząt i ptaków unika czosnku, więc nie powinieneś mieć z nimi zbyt wielu problemów. Jedyną prawdziwą chorobą, na którą zapadają czosnki, jest „rdza”, infekcja grzybicza, która wygląda jak rdzawe plamki na liściach. Nie szkodzi ona jednak cebulkom, więc jeśli zbliża się czas zbiorów, nie należy się zbytnio martwić. Jeśli jednak zauważysz ją wcześniej w sezonie, może stanowić problem. Odetnij liście, gdy tylko zauważysz jej występowanie i upewnij się, że pozbędziesz się ich, a nie wyrzucisz na kompost.
Rdza to infekcja grzybicza, która wpływa na liście i wielkość zbiorów.
- Sadzić czosnek w swobodnie przepuszczalnej glebie z dużą ilością bezpośredniego światła słonecznego
- Gleba nie musi być bogata w azot.na początku. Ściółkowanie jest naprawdę ważne dopiero wtedy, gdy czosnek zaczyna rosnąć wiosną.
- Ściółkuj rośliny słomą, kompostem grzybowym, kompostowanym obornikiem lub kompostem ogrodowym. Pomaga to utrzymać glebę pod spodem bogatą i wilgotną, a także wolną od chwastów.
- Czosnek twardy tworzy łodygi latem, do miesiąca przed zbiorem. Zerwij łodygi i dodaj je do posiłków. Zapewni to lepsze zbiory czosnku.
.
Ten czosnek jest prawie gotowy do zbioru. Zwróć uwagę na żółknące liście.
Skąd wiedzieć, kiedy zbierać czosnek?
Czosnek jest gotowy do zbioru na przełomie czerwca i lipca po około sześciu do ośmiu miesiącach wzrostu. Główną oznaką, że czosnek jest gotowy do zbioru jest żółknięcie dolnych liści roślin. Staraj się nie podlewać roślin zbyt mocno, gdy zauważysz, że tak się dzieje. Może to osłabić smak ząbków po ich zebraniu.
Kiedy dolna jedna trzecia liści żółknie, zwykle nadchodzi czas, aby je wykopać. Jeśli masz wątpliwości, wykop jedną roślinę czosnku i przyjrzyj się jej. Główka powinna być odpowiedniej wielkości, a szyjka nadal mocna i stosunkowo zielona. Możesz poczekać, aż nawet połowa liści na roślinie zżółknie lub zmieni kolor na żółty, ale nie czekaj zbyt długo. Każdy liść stanowi warstwę papieru pokrywającą główkę czosnku. W miarę jak każdy liść obumiera i wysycha, ta warstwa papierowej ochrony może zostać naruszona, zwłaszcza jeśli padał deszcz. Jeśli będziesz czekać zbyt długo, możesz również zauważyć oznaki pękania główki.
Ten czosnek został zebrany późno i choć nadal jest dobry, nie przetrwa tak długo w magazynie.
Po zbiorze, zewnętrzna strona każdej główki czosnku będzie brudna, ale skórka będzie wyglądać na jędrną i nienaruszoną. Jeśli jest śluzowata, należy usunąć ten materiał z główki czosnku. Ten śluzowaty materiał mógł być nienaruszonym materiałem papierowym i lepiej chronić czosnek, gdybyś zebrał go wcześniej. Podsumowując, zbyt późne zbieranie czosnku może oznaczać, że nie będzie on przechowywany tak dobrze lub tak długo.
Suszenie czosnku do przechowywania
Kiedy będziesz gotowy do zbioru czosnku, poczekaj na suchy i słoneczny dzień i delikatnie wykop czosnek widłami ogrodowymi. Zetrzyj z niego jak najwięcej ziemi, usuń wszelkie zanieczyszczenia z główki i pozostaw czosnek do wyschnięcia na popołudnie na słońcu lub w ciepłym i przewiewnym miejscu. Nie myj ich wodą, ponieważ może to spowodować zepsucie się cebulek i ich osłony.
Właśnie wykopany czosnek schnie w moim tunelu foliowym
Następnie umieść czosnek pod przykryciem na ekranie, stole lub innej suchej powierzchni i pozwól mu całkowicie wyschnąć. Możesz również związać czosnek w pęczki i wysuszyć je na powietrzu. U mnie sprawdza się bezceremonialne wrzucenie czosnku do kartonu i umieszczenie go w suchym miejscu, takim jak garaż.
Jeśli planujesz zaplatać czosnek razem, zachowaj zielone liście na czosnku i pozwól liściom całkowicie wyschnąć. Czosnek twardy nie jest łatwy do wyplatania ze względu na twardą łodygę, więc można odciąć liście przed lub po wysuszeniu.
Susz czosnek, aż jego zielone liście staną się brązowe i chrupiące
Całkowite wysuszenie czosnku może zająć kilka tygodni. To, czego szukasz, to brak śladów wilgoci i suche, chrupiące liście, jeśli pozostawiłeś liście. W tym momencie należy oczyścić czosnek z wszelkich pozostałości ziemi. Zabrudzone korzenie i skórki czosnku można ładnie oczyścić, po prostu pocierając je.palcami i delikatnie odrywając zabrudzone kawałki papierowej skórki. Na tym etapie można również przyciąć korzenie.
Przechowywanie czosnku z domowej uprawy
Istnieje kilka sposobów przechowywania czosnku. Tradycyjnie, czosnek należy zaplatać (warkocz) i przechowywać wiszący w domu. Można to zrobić, ale nie jest to konieczne. Czosnek dobrze przechowuje się również w koszach, workach lub na tacach, jeśli pojemnik ma duży przepływ powietrza. Jeśli wybierzesz tę metodę, łatwiej będzie ci odciąć liście czosnku około pół cala do pełnego cala nad główką czosnku.
Jeśli chcesz zaplatać czosnek w warkocz, pozostaw liście na czosnku podczas suszenia. To właśnie te wysuszone liście należy splatać razem.
Niezależnie od tego, czy zaplatasz czosnek, czy przechowujesz go w pojemnikach, ważne jest, aby najpierw całkowicie go wysuszyć, a następnie przechowywać w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego słońca i światła. 10-20C (50-68F) to najlepszy zakres temperatur do przechowywania czosnku.
Niskie temperatury mogą powodować kiełkowanie, a wilgoć może sprzyjać pleśni i gniciu. Czosnek z miękką szyjką może przetrwać 6-12 miesięcy, jeśli jest prawidłowo przechowywany, a czosnek z twardą szyjką od 3-6 miesięcy. Część zebranych ząbków czosnku można również wykorzystać do przyszłorocznych upraw. Oznacza to, że po zainwestowaniu w czosnek można kontynuować uprawę z roku na rok bez dodatkowych kosztów.
Zaplatanie czosnku do przechowywania
Po zebraniu i wysuszeniu czosnku miękkiego należy przechowywać go w sposób, który wydłuży jego żywotność i będzie wygodny. Dlatego też czosnek jest często zaplatany i wieszany w kuchni. Jeśli znajduje się w pobliżu miejsca gotowania, łatwo jest zdjąć główkę czosnku, gdy jest potrzebna. Jeśli w kuchni panuje temperatura wyższa niż 20C (68F), warto rozważyć przechowywanie czosnku w spiżarni lub innym pomieszczeniu.
Zaplatanie czosnku w warkocz jest podobne do francuskiego zaplatania włosów, jeśli kiedykolwiek to robiłeś. Zaczynamy od trzech główek czosnku i ich giętkich suszonych liści. Wiążę je razem dla ułatwienia, a następnie zaczynam je zaplatać, dodając nowy czosnek w miarę pracy. Obejrzyj powyższy film, aby zobaczyć, jak zaplatać czosnek.