Wraz z postępem badań w dziedzinie żywienia weterynaryjnego, wciąż dowiadujemy się więcej o tym, jak utrzymać zwierzęta domowe w szczęściu i zdrowiu dzięki jednemu z najważniejszych i najprzyjemniejszych aspektów ich codziennej opieki: jedzeniu.
Badania wykazały, że jednym z najbardziej krytycznych składników diety dla naszych kocich przyjaciół jest białko. Oto co musisz wiedzieć o białku dla kotów i dietach wysokobiałkowych.
Dlaczego koty potrzebują białka?
Istnieje sześć klas składników odżywczych, które mogą być dostarczane przez dietę:
-
Woda
-
Białko
-
Tłuszcze
-
Węglowodany
-
Witaminy
-
Minerały
Spośród tych składników odżywczych, białka, tłuszcze i węglowodany mogą być wykorzystywane jako źródła energii.
Różne gatunki trawią i wykorzystują składniki odżywcze w różny sposób, dlatego też mają różne zapotrzebowanie na nie. Ogólnie rzecz biorąc, zwierzęta roślinożerne, czyli takie, które spożywają tylko rośliny, w większym stopniu polegają na węglowodanach jako źródle energii niż zwierzęta wszystkożerne (zwierzęta spożywające rośliny i mięso) lub mięsożerne (zwierzęta spożywające tylko mięso).
Koty są obligatoryjnymi mięsożercami
W przeciwieństwie do psów, które są wszystkożerne, koty są obligatoryjnymi mięsożercami. Oznacza to, że ich ciała przystosowały się do diety składającej się wyłącznie z mięsa, które dostarcza białka zwierzęcego.
Koty domowe są bardzo podobne do swoich dzikich poprzedników i niewiele się od nich różniły. W naturze dieta kota składa się głównie z małych gryzoni, takich jak myszy, a także królików, ptaków, owadów, żab i gadów.
Koci metabolizm jest szczególnie przystosowany do diety opartej ściśle na mięsie. Podczas gdy zwierzęta roślinożerne i wszystkożerne mogą syntetyzować niektóre aminokwasy, które są budulcem białek, koty mają bardziej ograniczoną zdolność do tego.
Koty potrzebują aminokwasów pochodzących z białek zwierzęcych
W rezultacie, koty ewoluowały, aby spożywać określone aminokwasy, które już istnieją w źródłach mięsa, ponieważ ich ciała nie wytwarzają ich wystarczająco dużo, aby przetrwać. Koty są uzależnione od swojej diety w zakresie wielu aminokwasów.
Większość gatunków ma wspólne zapotrzebowanie na 9 niezbędnych aminokwasów (aminokwasów, które muszą być uzyskane z diety), ale koty potrzebują dwóch dodatkowych niezbędnych aminokwasów: tauryny i argininy. Zarówno tauryna jak i arginina są pozyskiwane z jedzenia tkanek zwierzęcych.
Koty nie są również w stanie w wystarczającym stopniu wytwarzać niektórych witamin, które są kluczowe dla ich zdrowia, w tym niacyny, witaminy A i witaminy D, więc muszą je pozyskiwać z tkanek zwierzęcych.
Tauryna
Tauryna jest aminokwasem, który jest szczególnie ważny dla zdrowia oczu i serca. Jest również niezbędna do normalnej reprodukcji i wzrostu kociąt.
Chociaż koty potrafią syntetyzować niewielkie ilości tauryny, nie są w stanie wyprodukować jej tyle, ile potrzebuje ich organizm.
W przypadku braku tauryny, koty mogą cierpieć na ślepotę z powodu zwyrodnienia centralnej siatkówki, niewydolność serca z powodu kardiomiopatii rozstrzeniowej, niewydolność reprodukcyjną i/lub nieprawidłowości rozwojowe centralnego układu nerwowego.
Arginina
Niedobór argininy prowadzi do wysokiego poziomu amoniaku we krwi, co powoduje objawy neurologiczne, które mogą szybko doprowadzić do drgawek i śmierci.
Białko jest najważniejszym źródłem energii dla kota
Koty również wykorzystują białko jako źródło energii. W rzeczywistości jest to ich najważniejsze źródło energii.
W odróżnieniu od innych gatunków, koty nie potrzebują białka.Enzymy ver stale rozkładają białka w celu uzyskania energii i utrzymania poziomu glukozy we krwi. Kiedy koty nie otrzymują wystarczającej ilości białka w diecie – nawet jeśli inne źródła energii, takie jak węglowodany, są obecne – ich ciała zaczynają rozbijać własną tkankę mięśniową, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko i aminokwasy.
Wspólne źródła białka w karmie dla kotów
Istnieją dwa główne źródła białka stosowane w karmie dla kotów: białko zwierzęce i białko roślinne. Chociaż diety wegetariańskie i alternatywne źródła białka mogą być atrakcyjne dla rodziców zwierząt, koty nie są w stanie zaspokoić swoich potrzeb żywieniowych wyłącznie za pomocą źródeł roślinnych. Niektóre składniki odżywcze są obecne tylko w tkankach zwierzęcych, a nie w produktach roślinnych. Na przykład:
-
Tauryna, niezbędny aminokwas dla kotów, jest obecna w tkankach zwierzęcych, ale nie w produktach roślinnych.
-
Metionina i cystyna to aminokwasy, które są wymagane w dużych ilościach u kotów, zwłaszcza w okresie wzrostu. Źródła roślinne zazwyczaj nie zapewniają wystarczająco wysokiego poziomu metioniny lub cystyny dla kotów. Niedobór tych aminokwasów może powodować słaby wzrost i skorupkowe zapalenie skóry. Kocięta wymagają, aby 19% ich diety składało się z białka zwierzęcego, aby zaspokoić ich zapotrzebowanie na metioninę.
-
Białka ze źródeł zwierzęcych mają zazwyczaj wyższą dostępność biologiczną i dlatego są łatwiej wykorzystywane przez organizm niż białka ze źródeł roślinnych.
Białko zwierzęce
Powszechne źródła białka zwierzęcego w karmie dla kotów to wołowina, kurczak, indyk, jagnięcina i ryby. Oprócz tych białek zwierzęcych na etykiecie możesz zobaczyć różne mączki mięsne lub produkty uboczne z mięsa. I chociaż wielu rodziców zwierząt uważa, że są to złe składniki, w rzeczywistości stanowią one skoncentrowane źródła białka.
Mączka mięsna (Meat Meal)
„Mączka” to termin, który jest powszechnie widziany na etykietach karm dla zwierząt domowych w odniesieniu do źródła białka zwierzęcego. Według nonprofit Association of American Feed Control Officials, lub AAFCO, termin „mączka” oznacza białko zwierzęce, które zostało zmielone i miało usuniętą wodę.
Na przykład mączka drobiowa jest suchym produktem wytwarzanym z całych tuszek drobiowych i nie zawiera piór, głowy, stóp i wnętrzności. „Mączka” jest zatem uważana za odpowiednie i skoncentrowane źródło białka.
Produkty uboczne pochodzenia mięsnego
Mięsne „produkty uboczne” obejmują mięso organiczne. Chociaż wielu rodziców zwierząt domowych stara się unikać „produktów ubocznych” przy zakupie karmy, produkty uboczne mogą w rzeczywistości stanowić odpowiednie i skoncentrowane źródło składników odżywczych.
Białko roślinne
Powszechne źródła białka roślinnego w karmie dla kotów obejmują kukurydzianą mączkę glutenową, mączkę sojową, gluten pszenny i koncentrat białka ryżowego.
Mączka roślinna
Chociaż niektóre źródła roślinne, takie jak mączka sojowa, słonecznikowa i drożdże piwne, zawierają porównywalny poziom białka do składników pochodzenia zwierzęcego, koty nie są w stanie strawić i wykorzystać tych źródeł energii i azotu tak łatwo jak białka zwierzęce.
Źródła te nie zawierają również wystarczającej ilości tauryny i metioniny. Chociaż syntetyczne źródła tauryny i metioniny mogą być dodawane do niektórych diet, ich strawność jest obniżona w porównaniu ze składnikami odżywczymi, które naturalnie występują w tkankach zwierzęcych.
Tak więc, chociaż koty mogą stosować produkty roślinne i syntetyczne składniki odżywcze jako część swojej diety, nadal muszą spożywać tkanki zwierzęce w celu zapewnienia odpowiedniej ilości pożywienia przez całe życie.jon.
Czy mój kot potrzebuje wysokobiałkowej karmy dla kotów?
Dorosłe koty wymagają znacznie więcej białka jako procentu swojej diety niż psy czy ludzie. Chociaż dokładne zalecenia dotyczące białka są w pewnym stopniu zróżnicowane, dorosłe koty generalnie potrzebują minimum 26% białka w swojej diecie, podczas gdy dorosłe psy potrzebują 12%, a ludzie 8%.
Aby przedstawić to w perspektywie naturalnej diety kota, mysz – mierzona w przeliczeniu na suchą masę – zawiera około:
-
55% białka
-
45% tłuszczu
-
1-2% węglowodanów.
Dostarcza około 30 kcal energii metabolicznej (ME), co stanowi około 12-13% dziennego zapotrzebowania energetycznego kota.
Podczas gdy wytyczne AAFCO zalecają minimum 30% białka dla stadiów życia „Wzrost i reprodukcja” oraz 26% białka dla dorosłych, jeszcze wyższy procent białka w diecie jest prawdopodobnie uzasadniony dla optymalnego zdrowia.
Ostatnie badania wykazały, że dorosłe koty, które nie spożywały diety składającej się z co najmniej 40% białka, z czasem traciły beztłuszczową masę ciała. Niektóre diety dla kotów zawierają 30-38% białka, a diety na tym poziomie powodują utratę masy mięśniowej z czasem. Białko niskiej jakości lub mniej strawne powoduje szybszą utratę masy mięśniowej niż białko wysokiej jakości.
Koty starsze potrzebują zwiększonego poziomu białka
Wraz z wiekiem kotów, ich zapotrzebowanie na białko wzrasta z powodu zmniejszenia wydajności trawienia.
Wiele kotów w wieku 12 i więcej lat powinno być karmionych dietą zawierającą prawie 50% białka. Wiele diet opracowanych dla starszych kotów ma obniżony poziom białka z powodu obaw związanych z chorobami nerek, które są powszechne w populacji starzejących się kotów.
Chociaż ograniczenie ilości białka może być korzystne dla niektórych kotów z chorobami nerek, obecnie zaleca się bardziej konserwatywne podejście do ograniczenia ilości białka i jest to temat, który należy omówić z lekarzem weterynarii.
Jak określić, ile białka znajduje się w pożywieniu mojego kota?
Ustalenie ilości białka w karmie dla zwierząt domowych na podstawie samej etykiety może być trudne. Wynika to w dużej mierze z różnic w zawartości wilgoci w karmie.
Profile żywieniowe AAFCO dla psów i kotów opierają się na zaleceniach dotyczących składników odżywczych w oparciu o „suchą masę”, co oznacza, że wartości procentowe składników odżywczych są obliczane bez uwzględnienia zawartości wody (wilgoci).
Etykiety karmy dla zwierząt domowych podają jednak zawartość składników odżywczych na podstawie „as-fed”, która obejmuje zawartość wody. Może to prowadzić do dezorientacji konsumentów, ponieważ karma w puszkach zawiera zazwyczaj około 75% wilgoci, a sucha karma zawiera około 10% wilgoci.
Jak więc porównać zawartość białka w karmie dla kotów, gdy jedyne co mamy do dyspozycji to etykieta? Odpowiedzią jest przeliczenie poziomu białka z karmy na suchą masę.
Aby wykonać te obliczenia, znajdź na etykiecie karmy Wilgotność (max) i Białko surowe (min) (w sekcji Analiza Gwarantowana):
-
Odejmij wartość procentową Moisture (max) od 100. To da Ci procent suchej masy diety.
-
Podziel Białko surowe (min) przez procent suchej masy produktu.
-
Pomnóż wynik przez 100. To da ci procent białka na podstawie suchej masy.
Przykład karmy w puszce:
Canned Food A ma na etykiecie wymienione następujące elementy:
12% białko surowe min.
78% wilgotność maksymalna
Obliczenia:
100 – 78 (wilgotność) = 22 (sucha masa diety)
12 (białko surowe) / 22 = 0,545
0.545 x 100 = 54.5
Procentowa zawartość białka w puszce A w przeliczeniu na suchą masę wynosi 54,5%.
Przykład suchej karmy:
Karma sucha A ma na swojej etykiecie wymienione następujące elementy:
37% minimalne białko surowe
12% gwarancja wilgotności
Obliczenia:
100 – 12 (gwarancja wilgotności) = 88 (sucha masa diety)
37 (minimalne surowe białko) / 88 = 0,420
0.420 x 100 = 42.0
Procentowa zawartość białka w karmie suchej A w przeliczeniu na suchą masę wynosi 42,0%.
W tym przykładzie należy zauważyć, że czytając etykietę bez uwzględnienia zawartości wilgoci, wydaje się, że suchy pokarm A zawiera znacznie więcej białka niż pokarm w puszce A. Jednak suchy pokarm A ma w rzeczywistości o 12,5% mniej białka niż pokarm w puszce A.
Wymagania AAFCO dotyczące białka surowego
AAFCO ustala standardy dla karm dla zwierząt domowych w Stanach Zjednoczonych. Chociaż zgodność z normami AAFCO nie jest wymagana w przypadku komercyjnych karm dla zwierząt domowych, większość dietetyków weterynaryjnych zaleca podawanie wyłącznie diet zgodnych z normami AAFCO.
Produkty te będą miały oświadczenie o adekwatności odżywczej (lub oświadczenie AAFCO), które stwierdza, że dieta jest zgodna z jednym z profili składników odżywczych lub protokołów żywieniowych karmy dla psów lub kotów AAFCO.
Przykład znaczenia zgodności z AAFCO jest dalej ilustrowany przez omówienie analizy białka. Sekcja „Gwarantowana analiza” na etykiecie karmy dla zwierząt domowych zawiera procentową zawartość każdego z następujących elementów:
-
Białko surowe (Crude Protein)
-
Tłuszcz surowy
-
Włókno surowe
-
Woda
„Crude Protein” jest określane na podstawie analizy chemicznej wszystkich źródeł zawierających azot w karmie. Dlatego niektóre źródła nie zawierające białka, takie jak mocznik, mogą być włączone do zawartości białka surowego.
AAFCO podaje, że nie więcej niż 9% surowego białka w diecie powinno być „niestrawne dla pepsyny”, co oznacza, że co najmniej 91% zawartości białka w karmach zatwierdzonych przez AAFCO powinno być białkiem strawnym. W związku z tym, diety, które nie są zgodne z zaleceniami AAFCO, mogą wydawać się zawierać odpowiednią ilość białka w oparciu o procentową zawartość białka surowego, jednak białko to może być w dużej mierze niestrawne.
Karmy dla zwierząt domowych zgodne z normami AAFCO mają bardziej szczegółowe profile odżywcze, które zawierają również zalecane ilości aminokwasów, takich jak tauryna i arginina.
Czy koty mogą być uczulone na białko?
Alergie pokarmowe są dość powszechne w populacji kotów. Alergie pokarmowe mogą powodować takie objawy jak:
Alergie na pokarmy są zazwyczaj wywoływane przez specyficzne białka znajdujące się w pokarmach. W celu zdiagnozowania alergii pokarmowej należy przeprowadzić próbę dietetyczną. Polega ona na podawaniu ściśle ograniczonej diety, czyli „diety eliminacyjnej”, przez okres od 8 do 12 tygodni.
Jeśli próba żywieniowa doprowadzi do ustąpienia objawów, u kota zazwyczaj diagnozuje się alergię pokarmową.
Diety eliminacyjne
Diety eliminacyjne mogą przybierać formę diet o ograniczonej ilości składników lub hydrolizatów pdiety roteinowe. Hydrolizowane diety białkowe są z reguły dostępne tylko na receptę od lekarza weterynarii. Stosowanie tych diet opiera się na wiedzy, że aby rozwinąć alergię na coś, organizm musi być na to wcześniej narażony.
-
Diety o ograniczonej zawartości składników działają poprzez wykorzystanie białek, z którymi organizm nie zetknął się wcześniej i dlatego nie rozwinął już alergii. Diety te mogą wykorzystywać źródła białka takie jak kaczka lub dziczyzna, które nie są zawarte w większości diet komercyjnych.
-
Diety z hydrolizowanym białkiem działają poprzez modyfikację kształtu białek, więc organizm nie rozpoznaje ich jako wyzwalacza alergii. Mogą one nadal zawierać białka ze zwykłych źródeł, takich jak kurczak czy ryba, ale kształty i rozmiary białek są zmodyfikowane tak, że nie uruchamiają receptorów alergii.
Koty, które pozytywnie zareagowały na próbę żywieniową z ograniczeniem składników lub dietą hydrolizowaną, często z powodzeniem kontynuują dietę eliminacyjną. Alternatywnie, mogą być poddane diecie „wyzwaniowej”, w której wprowadza się inne źródła białka, ściśle monitorując, które z nich wywołują, a które nie wywołują alergii.
Rodzice zwierząt muszą brać pod uwagę wiele różnych czynników przy wyborze diety dla swoich kocich towarzyszy. Często wiele źródeł informacji może wydawać się przytłaczających i może utrudniać podjęcie decyzji. Jednak jedną z najważniejszych rzeczy, o której powinni pamiętać rodzice kotów jest to, że białko jest kluczowym składnikiem odżywczym, który należy wziąć pod uwagę podczas planowania diety tych obligatoryjnych mięsożerców.
Obrazek: iStock.com/gornostaj
Referencje
„AAFCO Methods for Substantiating Nutritional Adequacy of Dog and Cat Foods” (Metody AAFCO potwierdzające adekwatność odżywczą karm dla psów i kotów): AAFCO Dog and Cat Food Nutrient Profiles.” www.aafco.org, 2014.
Burns, Kara M., „Feline Nutrition – Cats Are Not Small Dogs!” Southwest Veterinary Symposium, 21-24 września 2017, San Antonio, TX.
Davenport, Gary M., „Feeding Cats as Carnivores.” Iams Company Symposium Proceedings, 2002.
Kerby, Victoria L., „Feeding Our Feline Overlords: Nutrition for the Internet’s Favorite Animal.” Western Veterinary Conference, 16-19 lutego 2020, Las Vegas, NV.
Scherk, Margie, „Feline Nutrition: Fakty, zabawa i fizjologia, Koty są inne niż psy!”. Sympozjum American Board of Veterinary Practitioners, 15-18 kwietnia, 2010, Denver, CO.
Thomas, Randall C., „Alergia pokarmowa u psów i kotów”. Western Veterinary Conference, 2005.
Verbrugghe A. i S. Dodd, „Plant-Based Diets for Dogs and Cats.” World Small Animal Veterinary Association Congress Proceedings, July 16-19, 2019, Toronto, Kanada.
Zoran, Debra L., „Cats and Protein: The Conversation Continues.” American College of Veterinary Internal Medicine Forum, 14-16 czerwca, Seattle, WA.