Pielęgnacja Monstera adansonii jest łatwa, gdy poznasz tę tropikalną winorośl. Dowiedz się, jak podlewać, kiedy przesadzać, ile światła potrzebuje przez cały rok i spraw, aby Twoje Swiss Cheese Vine dobrze się rozwijało w pomieszczeniach.
Łatwo zauważyć skąd wzięła się nazwa „ser szwajcarski”. Photo credit: ©Galina Burgart
Poznaj Monstera Adansonii
Czy kochasz dziurawe liście egzotycznej Monstera deliciosa, ale nie masz miejsca?
Monstera adansonii jest równie urzekająca jak ten gigant z dżungli, ale nie zajmuje całego pomieszczenia. Młode rośliny stanowią uroczy akcent na stole. Gdy podrośnie, warto ustawić ją wysoko na stojaku lub półce i pozwolić, by pnącza opadały kaskadami. Możesz też umieścić ją w wiszącym kwietniku i podziwiać liście w kształcie „szwajcarskiego sera” na wysokości oczu. Chcesz mieć pnącze? Podeprzyj ją kratką lub patyczkiem z mchu i obserwuj, jak Monstera adansonii osiąga nowe wysokości. Ta tropikalna winorośl pozwala na wiele sposobów ją eksponować.
Problemy, rozwiązania i odpowiedzi dotyczące pielęgnacji Monstera Adansonii
Brązowe końcówki liści są spowodowane suchym powietrzem lub suchą glebą. Zapewnij tej tropikalnej roślinie rodzimej wilgoć, której pragnie, podlewając ją obficie i zwiększając wilgotność wokół niej. Zobacz porady dotyczące wody i wilgotności poniżej.
Żółte liście? Przesadziłeś z podlewaniem. Użyj doniczki z otworami drenażowymi i pozwól, aby mieszanka doniczkowa lekko przeschła przed podlaniem.
Liście, które rosną bez otworów to znak, że Swiss Cheese Vine nie otrzymuje wystarczającej ilości światła. Nie traktuj Monstery jak Filodendrony, które tolerują bardziej zacienione miejsca w Twoim domu. Przenieś swoją roślinę domową w pobliże okna, ale z dala od gorącego, bezpośredniego światła słonecznego. Jeśli nie masz dla niej słonecznego miejsca, użyj lampy do uprawy.
Coś przeszkadza twojej roślinie domowej? Chociaż nie są one powszechne na Monstera spp., pająki są przyciągane do roślin domowych, zwłaszcza w miesiącach zimowych, kiedy wilgotność w pomieszczeniach może drastycznie spaść. Te niszczycielskie szkodniki są tak małe, że prawdopodobnie zauważysz tylko delikatne pajęczyny między łodygami i liśćmi. Delikatnie zmyj liście i pnącza wodą z mydłem. Zwróć również uwagę na mączniaki, które mają tendencję do gromadzenia się wzdłuż łodyg w pobliżu podstawy liści. Odizoluj każdą porażoną roślinę domową i potraktuj ją od razu.
Ustaw Swiss Cheese Vine wysoko, gdzie będziesz mógł podziwiać jej kaskadowe liście. Zdjęcie © Maritxu22
Monstera Adansonii Pielęgnacja
Pochodzenie: Ameryka Środkowa i PołudniowaWysokość
:
Pnącza
będą się wspinać lub przemieszczać do 8 stóp (2,4 m)
Światło: Jasne, pośrednie światło jest idealne. Monsterę należy trzymać z dala od bezpośredniego światła słonecznego, które spali jej liście, powodując suche, brązowe plamy. Jeśli nowe liście na dojrzałych roślinach są mniejsze lub rosną bez dziur, daj jej jaśniejsze światło. To dobrze reaguje na światło wzrostu. Trzymaj uchwyt światła około 8 do 10 cali (20 do 24 cm) nad rośliną przez 10 godzin dziennie.
Podlewanie: Użyj doniczki z otworami drenażowymi, aby zapobiec zawilgoceniu mieszanki doniczkowej. Podlewać dokładnie i pozwolić górny cal gleby do wyschnięcia przed podlewaniem ponownie. Utrzymuj glebę ledwo wilgotną w zimie. Żółte liście są zazwyczaj oznaką nadmiernego podlewania.
Wilgotność: Pielęgnacja Monstera adansonii obejmuje wyższą niż przeciętna wilgotność powietrza. Zwiększenie wilgotności powietrza jest łatwe dzięki nawilżaczowi pokojowemu z chłodną mgiełką. Dobrym pomysłem jest użycie
wilgotnościomierza, a nie zgadywać. Należy dążyć do uzyskania co najmniej 50% wilgotności względnej w pobliżu rośliny domowej. Ta pochodząca z lasów deszczowych roślina będzie tolerować bardziej suchy dom, ale możesz zobaczyć na niej brązowe końcówki liści.
Temperatura: Monstera adansonii lubi średnie temperatury w pomieszczeniu (65-75°F/18-24°C).
Gleba: Wymieszaj 1 część mieszanki na bazie mchu torfowego i 1 część piasku lub perlitu dla szybszego drenażu.
Nawóz: Podawaj co 2 tygodnie wiosną do jesieni zrównoważony nawóz rozpuszczalny w wodzie. Można przestać podawać zimą, gdy wzrost jest powolny.
Rozmnażanie: Weź sadzonki z końcówką wzrostu dojrzałej rośliny i włóż je do wilgotnej mieszanki doniczkowej na bazie mchu torfowego. Sadzonki należy trzymać w cieple (około 70°F/21°C) i w pośrednim świetle słonecznym lub sztucznym. Wiosna to najlepszy czas na rozmnażanie, ponieważ Monstera adansonii rozpoczyna swój najbardziej intensywny okres wzrostu.
- Strona główna
- ’ Rośliny domowe A-Z