Nazwa botaniczna: Rosmarinus officinalis
Uprawa rozmarynu na parapecie to świetny sposób na cieszenie się tym aromatycznym ziołem przez cały rok.
Jeśli uprawiasz rozmaryn w ogrodzie, wykop go przed pierwszymi przymrozkami i przenieś do domu. Nie ma powodu, dla którego nie mógłbyś cieszyć się świeżymi ziołami także w miesiącach zimowych.
Umieść rozmaryn na słonecznym parapecie w kuchni, aby mieć pod ręką świeże gałązki do gotowania. Późną wiosną można go przenieść z powrotem na zewnątrz.
Nie wiesz, jak uprawiać rozmaryn? To proste. Jeśli jeszcze nie masz tej rośliny, zdobądź ją. Jest to jedno z niewielu ziół, które naprawdę dobrze rozwijają się w pomieszczeniach.
Wskazówka dotycząca zakupu rozmarynu
Dostępnych jest kilka odmian – od krzaczastych, wyprostowanych roślin po rozmaryn zwisający. Niektóre z nich można nawet przycinać w formie topiary, nadając tej roślinie formę drzewa.
Proponowane odmiany: Mała, kompaktowa 'Blue Boy’ jest idealna do uprawy w pomieszczeniach. Odmiana Santa Barbara ma pokrój zwisający, który można przycinać do obręczy umieszczonej w doniczce.
Rzuć trochę światła
Rozmaryn, pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego, najlepiej rośnie przy takiej ilości bezpośredniego światła, jaką można mu zapewnić. Co najmniej 6 godzin bezpośredniego światła słonecznego podczas sezonu wegetacyjnego pomoże mu rosnąć bujnie i w pełni. Jeśli nie możesz umieścić go w oknie skierowanym na południe lub zachód, przenieś doniczkę na zewnątrz późną wiosną lub posadź ją w ogrodzie na lato.
Dobrze sprawdza się również uprawa rozmarynu przy sztucznym świetle. Niektóre kuchnie mają lampy fluorescencyjne nad ladą – idealne miejsce dla Twoich kulinarnych ziół.
Problemy z rośliną rozmarynu, rozwiązania i odpowiedzi
Przycinaj go, aby zachować schludny wygląd. Podczas przycinania rozmarynu należy zawsze ciąć nad stawem łodygi i nigdy nie należy przycinać więcej niż jednej trzeciej rośliny za jednym razem.
Rozmaryn czasami zapada na mączniaka prawdziwego – szarobiałego grzyba spowodowanego brakiem cyrkulacji powietrza wokół rośliny. Trzymaj go w miejscu, gdzie będzie miał dużo powietrza, ale z dala od otworów wentylacyjnych i zimnych przeciągów.
Brak kwiatów? Rozmaryn będzie rósł w pomieszczeniach przez cały rok, ale możesz nie zobaczyć na nim wielu kwiatów. Najlepiej kwitnie przy zmianach sezonowych – chłodna zima, po której następuje cieplejsze lato. Można dać mu zimowy odpoczynek w temperaturze od 45° do 70°F/7° do 21°C i zmniejszyć podlewanie, ale nie dopuścić do całkowitego wyschnięcia mieszanki doniczkowej. Niektóre odmiany kwitną bardziej niż inne; jeśli nie widzisz wielu kwiatów, nie oznacza to, że coś jest nie tak. (Zresztą nie o kwiaty tu chodzi).
Porady dotyczące uprawy rozmarynu w pomieszczeniach zamkniętych
Pochodzenie: Europa Zachodnia
Wysokość: 45 cm
Światło: Jasne światło z co najmniej 6 godzinami bezpośredniego słońca dziennie. Co kilka dni należy obracać roślinę rozmarynu, aby uzyskać równomierny wzrost, ponieważ ma ona tendencję do wzrostu w kierunku źródła światła. Jeśli używasz światła fluorescencyjnego, trzymaj światło 6 w (15 cm) nad rośliną i pozostaw je włączone przez 14 godzin dziennie.
Podlewanie: Podlewaj dokładnie, a następnie pozwól, aby górne 2 in (5 cm) gleby wyschły pomiędzy podlewaniem. Uważaj, aby nie przesadzić z podlewaniem, ponieważ to zioło lubi pozostać na suchej stronie. Soggy gleby spowoduje liści, aby włączyć brązowy i spadek off. Posadzenie rozmarynu w doniczce z terakoty pomoże utrzymać go w suchości i zapobiegnie gniciu korzeni.
Wilgotność: Średnia w pomieszczeniu (około 40% wilgotności względnej). Powietrze w pomieszczeniach może stać się wyjątkowo suche przy włączonym piecu. Zapewnij wilgotność w zimie, umieszczając doniczkę z ziołami na tacy do nawilżania.
Temperatura: Wiosną i latem ciepła 65-80°F/18-27°C. Jesienią i zimą, chłodno 45-70°F/7-21°C.
Gleba: Użyj mieszanki doniczkowej, że drenaż dobrze, takie jak mieszanka kaktusów. Lub użyj 2 części uniwersalnej mieszanki doniczkowej z 1 częścią ostrego piasku lub perlitu.
Nawóz: Podawaj co miesiąc nawóz organiczny specjalnie stworzony dla ziół kulinarnych.
Rozmnażanie: Latem weź 3 calowe (7,5 cm) sadzonki z końcówką łodygi. Zanurz odcięty koniec w wodzie, a następnie w proszku do ukorzeniania hormonów. Strzepnij nadmiar proszku i włóż sadzonkę do doniczki z wilgotnym podłożem. Utrzymuj podłoże lekko wilgotne, ale nie mokre. Korzenie rozwiną się w ciągu około 3-4 tygodni.
- Strona główna
- ’ Wewnętrzne ogrody z
iołowe